
Stacjonarny Sklep Jeździecki
Michała Korpala 4
30-389 Kraków
Kontakt telefoniczny
tel. 12 423 00 96
tel. 728 950 096
Formularz kontaktowy
Drożdże paszowe NUVENA Yeast 700g
Opis
Wyjątkowe właściwości drożdży Saccharomyces cerevisiae sprawiają, że mają one pozytywny wpływ na zdrowie całego organizmu, a w szczególności funkcjonowanie układu pokarmowego. Poprawiają wykorzystanie paszy, polepszają wygląd sierści i kopyt, maja wpływ na układ nerwowy i sprzyjają nabudowywaniu masy mięśniowej.
Szczep Saccharomyces cerevisiae został wielokrotnie przebadany udowadniając swoje pozytywne działanie na konie. Drożdże te polepszają strawność paszy, a także jej wartość odżywczą i smak.
Mają również pozytywny wpływ na zdrowie całego organizmu, a w szczególności funkcjonowanie układu pokarmowego. Zapobiegają zaburzeniom równowagi mikroflory jelitowej związanym z nagłymi zmianami diety.
Główne cechy:
-wysoka zawartość białka
-naturalne źródło witamin z grupy B
-wysoka zawartość związków biologicznie czynnych, takich jak β-glukany, mannanooligosacharydy i nukleotydy
-mają działanie prebiotyczne, odżywiają bakterie układu pokarmowego
-zwiększają strawność paszy poprzez poprawę strawności włókna
-neutralizują mykotoksyny
-pozytywnie wpływają na cechy morfologiczne błony śluzowej przewodu pokarmowego
Kiedy stosować:
-u koni zbyt chudych i z tendencją do chudnięcia
-koni mających trudność z odbudową masy mimo stosowania zbilansowanego żywienia i dużych dawek paszy
-u koni nadmiernie pobudliwych, spalających się
-przy podaży słabej jakości siana
-u klaczy laktujących
-w sytuacjach stresowych
-przy problemach z apetytem
-przy problemach z trawieniem, skłonnością do biegunek, kolek
-w trakcie zmiany paszy
-z probiotykiem przy odbudowie flory bakteryjnej jelit po biegunkach lub zabiegach operacyjnych (morzyskowych)
-przy spadku odporności
Działanie drożdży:
-polepszające trawienie – drożdże są naturalnym prebiotykiem, czyli pokarmem dla bytujących w układzie pokarmowym korzystnych bakterii. Tym samym przedłużają ich żywotność i umożliwiają namnażanie się. Dobra kondycja flory bakteryjnej jelit sprzyja bardziej efektywnemu trawieniu; rozkładowi i wykorzystaniu włókna, a także lepszej syntezie aminokwasów.
-stabilizacja pH przy skarmianiu dużej ilości zbóż – niekorzystne zmiany pH w jelicie grubym występują przy skarmianiu dużych ilości pasz wysokocukrowych (wysokoskrobiowych). Żołądek i jelito nie są w stanie przetworzyć i odpowiednio przygotować komponentów wysokoskrobiowych przed trafieniem do jelita grubego, w efekcie czego dochodzi do niepożądanej fermentacji mikrobiologicznej. Taka fermentacja powoduje namnażanie bakterii kwasu mlekowego, co prowadzi do niekorzystnego obniżenia pH jelita grubego. To z kolei wpływa negatywnie na żywotność bakterii trawiących włókno (tzw. dobrych bakterii). Zmiany pH jelita grubego mogą powodować kolkę, ochwat i zwiększoną akumulację gazów, gdy przejmują ją liczne bakterie produkujące mleczan. Badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii wykazały, że u koni karmionych dietą bogatą w skrobię przy skarmianiu drożdży paszowych poziom kwasu mlekowego był niższy, a pH jelita ślepego wyższe.
-masa mięśniowa – białko drożdży dostarcza aminokwasów egzogennych, poprawiających przyswajanie i przetwarzanie białka. Białko średniej jakości zawarte w pożywieniu takim, jak siano czy pasze przeciętnej jakości będzie lepiej wykorzystywane w połączeniu z drożdżami.
-wyciszenie – z uwagi na dużą zawartość witamin z grupy B drożdże uznawane są ze swojego pozytywnego wpływy na układ nerwowy, a także metabolizm
-kondycja skóry, włosów i kopyt – wysoka zawartość białka o dobrym profilu aminokwasowym i dobrej biodostępności. Aminokwasy są budulcem tkanki łącznej, skóry i jej wytworów, więc odpowiednia ilość i jakość białka w pożywieniu może pozytywnie wpływać na te obszary organizmu. Ponadto witaminy z grupy B, szczególnie biotyna, ale także witamina B1, B2, B6 oraz B12 mają wpływ na poprawny metabolizm skóry i jej wytworów.
-apetyt – większość koni lubi smak drożdży, więc mogą one wspomagać spożywanie paszy u niejadków. Przyczyną zaburzenia apetytu często jest słaba kondycja flory bakteryjnej jelit lub/ i niedobory witamin z grupy B. Oba te aspekty poprawia suplementacja drożdży.
{newtable/ Skład/}
Skład: 100% drożdże Saccharomyces cerevisiae
Składniki w 1 kg:
Energia strawna - 12-14 MJ
białko surowe - 43 %
tłuszcz surowy - 5 %
włókno surowe - 10 %
popiół - 3 %
lizyna - 1,5 %
{newtable/ Stosowanie/}
Stosowanie:
Dodawać do paszy. Może być zwilżona bezpośrednio przed podaniem.
Wprowadzać do diety stopniowo.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po użyciu szczelnie zamknąć.
Dawkowanie:
Konie duże (500 kg):
-50 - 100 g dziennie w suplementacji profilaktycznej
-u koni z problemami trawiennymi dawka inicjująca przez 5 dni 2x35 g, następnie przez 14 dni 2x100 g i kontynuować w dawce podstawowej 50 g.
Małe konie i kuce proporcjonalnie mniej.
W celu wyciszenia koni nerwowych, nadreaktywnych podawać drożdże razem z magnezem.
U koni z biegunką, luźnym kałem, kolkujących podawać drożdże razem z probiotykiem Biogen K.
Jedna miarka zawiera ok 30g preparatu.
Nie weryfikujemy czy opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.